Graficus speelt in 2024: Bloedroof

Naast Al mijn zonen speelt Toneelgroep Graficus in een tweede stuk in seizoen 2023-2024: Bloedroof van Anouk Saleming. Het is een verkorte bewerking van de Griekse tragedie Medea van Euripides. In Bloedroof duiken we dieper in de gedachten en beweegredenen van Medea en de verschrikkelijke beslissing die zij maakt.

Gerard de Jong regisseert.

Graficus speelt in 2023: Al Mijn Zonen

In 2023 spelen we het hartverscheurende drama Al mijn zonen, in 1946 geschreven door Arthur Miller. Miller is vooral bekend van zijn stuk De dood van een handelsreiziger, maar Al mijn zonen betekende zijn doorbraak.

Al mijn zonen is het hartverscheurende portret van de familie Keller die genadeloos ontwaakt uit de nasleep van de Tweede Wereldoorlog. Later zullen we meer over het stuk vertellen.

Gerard de Jong tekent weer voor de regie.

In memoriam: Puck Westerveld

Afgelopen weekend bereikte ons het verdrietige bericht dat ons betrokken lid, oud-voorzitter en zeer gewaardeerde actrice Puck Westerveld op 6 januari is overleden. Puck was bijna 25 jaar lid van de vereniging en speelde in uiteenlopende stukken geweldige rollen. Van een modeontwerpster in De Burger-Edelman tot koningin in Yvonne, prinses van Bourgondië. Zelfs voor dubbelrollen in Hamlet op de straten van Zwolle, draaide ze haar hand niet om. Onder Pucks voorzitterschap produceerden we voor ons 75-jarig bestaan het ambitieuze project 3x Anders. Zonder haar optimisme en enthousiasme was dat waarschijnlijk niet gelukt.

In de komedie Het Bloedbad van Pendon speelde ze op hilarische wijze haar laatste rol in een avondvullend stuk. We herinneren ons Puck als een groot theaterliefhebber, veelzijdig actrice, betrokken lid maar vooral een goede vriendin. We gaan haar enorm missen en wensen haar naasten heel veel sterkte met dit verlies.

In memoriam: Richard Meurs

Na een kort ziekbed is onze penningmeester Richard Meurs 4 augustus overleden. Richard speelde geen toneel, maar we verliezen met hem een geweldige penningmeester die niet alleen de boekhouding altijd goed verzorgd had, maar zeker ook graag gezien was bij borrels en etentjes met de vereniging. We gaan hem missen en wensen zijn naasten alle sterkte toe.

Mannenmonologen 23 augustus geannuleerd

Aanstaande zondag, 23 augustus, zouden we Mannenmonologen spelen als achtertuinvoorstelling. Vanwege de aangescherpte maatregelen die zijn aangekondigd in verband met COVID-19 kan die voorstelling helaas niet doorgaan.

Seizoen 2020-2021: Familie *Geannuleerd*

In verband met de coronacrisis gaat deze voorstelling helaas niet door.

Jan besluit zijn kinderen uit te nodigen voor een lang weekend skiën in Zwitserland, omdat zijn vrouw Els niet lang meer te leven heeft. Hij wil een laatste keer samen zijn met het hele gezin om goede herinneringen op te halen. Nadat zij de vallei in gaan om boodschappen te halen, arriveren achtereenvolgens hun zweverige dochter Bibi en haar man Von – een mislukt schrijver -, en hun conservatieve zoon Nico – een succesvol accountant – met zijn babbelzieke vrouw Sandra.

Nico en Von besluiten Jan en Els te helpen met het sjouwen van de boodschappen, maar blijven met zijn vieren steken in de plaatselijke Stube. Langzaamaan worden ze dronken. Onder invloed van alcohol, confronteert Nico zijn moeder Els. Waarom heeft ze hem altijd gehaat? Dit is nog maar het begin van de avond. Ieders oud zeer komt naar buiten. En dat terwijl Els een verrassing had.

Toneelgroep Graficus speelt volgend seizoen (2020-2021) de tragi-komedie Familie. Het stuk is geschreven door van Maria Goos en wordt geregisseerd door Gerard de Jong.

In memoriam: Herman Hafkamp

Herman Hafkamp, oud-voorzitter en erelid van Graficus, is 21 november 2019 op 94-jarige leeftijd overleden. Herman heeft ontzettend veel voor de vereniging betekend. Hij was voorzitter, creatieve motor achter de grote producties Dag landgoed en Koos Speenhoff: ’t is anders en natuurlijk speelde hij prachtige rollen in talloze stukken.

In 2005 nam hij afscheid van het toneelspelen bij Graficus met de rol van Panda in Een sneeuw, maar hij bleef een betrokken lid. In 2008 kwam hij nog even terug op het toneel voor het 75-jarig jubileum van onze vereniging en tot het laatste moment kwam hij onze voorstellingen bezoeken.

Bestuur en leden van toneelgroep Graficus zijn dankbaar voor alles wat hij heeft gedaan voor de vereniging. We gaan hem bijzonder missen en wensen zijn naasten veel sterkte met dit verlies.

Logo Cultuur bij je Buur 2019

Graficus speelt Cultuur bij je Buur

Tijdens Cultuur bij je Buur op zaterdag 13 en zondag 14 april, laten verschillende kunstenaars zien wat ze in huis hebben. Andermans huis, om precies te zijn. Apeldoorners zetten namelijk de voordeur open en zijn dan twee dagen lang gastheer of -vrouw van acteurs, muzikanten, schilders, fotografen, singer-songwriters en nog veel meer. Gratis te bezoeken in huiskamers, achtertuinen, buurthuizen en andere plekken in de stad.

Graficus speelt natuurlijk mee en is te zien in CODA met een verzameling scènes uit een gezin. Geregisseerd door stadsdichter Aad van der Waal.

Bas van den Berg

In memoriam: Bas van den Berg

Gisteren ontvingen wij het schokkende bericht dat Bas van den Berg is overleden. Bas is als regisseur van grote betekenis geweest voor Toneelgroep Graficus. Niet alleen als regisseur, maar ook als mens dwong hij respect af. Graficus is hem veel dank verschuldigd. Een paar maanden geleden hebben we hem benaderd met de vraag of hij ons het komende jaar weer zou willen regisseren. Hij had geen tijd. Nu is hij de tijd voorbij… Toneelgroep Graficus wenst zijn naasten en alle andere betrokkenen alle sterkte toe met dit verlies.

iktoon 2018

Graficus doet mee aan IkToon

Ruim zes miljoen Nederlanders doen aan amateurkunst. Maar mensen kennen hen vooral als juf, opa of accountant, niet als toneelspeler, pianist of vlogger. Daar komt met de iktoon-campagne in de maand juni verandering in. Heel Nederland is dan het podium van alle amateurkunstenaars. Vanaf vrijdag 1 juni 2018 is er op meer dan duizend locaties in meer dan 200 gemeenten kunst te zien. In kunstencentra, ateliers en buurthuizen, maar ook thuis, op straat en in winkels.

Op initiatief van het LKCA (Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst) en Stichting WAK Nederland (Week van de Amateurkunst) bundelen partners in de kunst- en cultuursector de krachten onder de noemer iktoon-kunst van iedereen. Zij organiseren de kaders, de landelijke publiciteit en landelijke activiteiten zoals het Open Atelierweekend en de finale van Kunstbende. De iktoon-maand wordt gerealiseerd dankzij de vele beoefenaars en organisaties die tijdens de maand juni hun kunsten tonen.

Graficus doet mee en staat op vrijdag 15 juni om 20.00 uur in Gigant met Bloedjeuk. Entree is slechts 2 euro! Meer weten? Kijk op de website van iktoon voor meer informatie.