Spelen over democratische waarden

Graficusleden Eltjo Herder, André van Es, Isabel Oosterom en Annette Schreuder speelden zaterdag 25 juni op een Burgerconferentie in het Arnhemse Openluchtmuseum. De Burgerconferentie werd georganiseerd door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Afspiegeling van Nederlandse gemeenten

Het ministerie van Binnenlandse Zaken organiseerde een Burgerconferentie op zaterdag 25 juni 2016.  Op deze dag ging een grote groep mensen – een afspiegeling van Nederland – met elkaar in gesprek. Vanuit acht gemeenten (uit acht provincies) in Nederland reden die dag bussen naar het Openluchtmuseum in Arnhem.

De bussen brachten een afspiegeling van de gemeente waar de bus vandaan kwam, met mensen die stemmen en mensen die niet stemmen, jong, middelbaar en ouder, van uiteenlopend opleidingsniveau, allochtonen en autochtonen, etc. Elke deelnemer die persoonlijk is gevraagd voor de dag, mocht iemand meenemen. Zoon of dochter, buurman, vriend of collega. Voor een waardevol én aangenaam zaterdagje uit.

Op allerlei locaties in het Openluchtmuseum – in boerderijen, stadspanden, de kerk en de school, ging deze afspiegeling van Nederland met elkaar in gesprek (onder deskundige gespreksleiding) over thema’s die hen raken. Over vragen als:

  • Wat betekent democratie voor jou?
  • Welke (morele) waarden ons verbinden als Nederlanders?
  • Hoe tolerant ben je? Waar ligt de grens? Wat kan wel, wat kan niet, volgens jou?
  • Hoe kan ‘Den Haag’ of jouw gemeente het anders of beter doen?
  • Wat ben je zelf bereid om te doen voor je naasten, je buren of bijvoorbeeld voor de wijk waar je woont?

Realiteit en actualiteit

Die dag gingen dus zo’n 300 Nederlanders met elkaar in gesprek over democratische waarden. Om dat niet te abstract te laten zijn, wilde de organisatie uitgaan van de realiteit en actualiteit bij de vertaling. Er vonden in totaal 36 debatten plaats in 3 gespreksrondes van een uur, een flink aantal daarvan lieten ze inleiden met een spelsituatie.

Verschillende acteurs, waaronder de Graficusleden, speelden tussen 10.00 en 15.00 uur op verschillende locaties kleine scènes die een debat uitlokken. Er was ruimte voor interactie en dus ruimte voor improvisatie tijdens het spel.

burgerconferentie

Geplaatst in evenementen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

− 2 = 6