Tartuffe

Orgon heeft een nieuwe vriend gemaakt: de vrome Tartuffe. Tartuffe is zelfs zo’n goede vriend geworden dat Orgon hem in huis heeft genomen. Er is maar één iemand die dat ook een goed idee vindt: Orgons moeder Madame Pernelle is ook erg gecharmeerd van de nieuwkomer. De rest van het huishouden vertrouwt de man niet en probeert wanhopig Orgon op andere ideeën te brengen. Wanneer die echter besluit zijn dochter Mariane aan zijn nieuwe vriend uit te huwelijken, en daarmee haar verloving ongedaan maakt, is de maat vol. Zeker wanneer Tartuffe ook nog eens probeert Orgons vrouw Elmire te verleiden. Elmire, zoon Damis, zwager Cléante en huishoudster Dorine bedenken een plan. Maar kunnen zij op tegen de geslepen Tartuffe?

Toneelgroep Graficus bestaat in 2018 85 jaar. Dit lustrum wordt gevierd met de opvoering van “Tartuffe”, een zwarte komedie van Molière. Het stuk werd tijdens de eerste uitvoering in 1664 met verontwaardiging ontvangen. Men zag er een aanval op de godsdienst in hetgeen resulteerde in een speelverbod. Na het verwijderen van de scherpste kantjes mocht het stuk in 1669 weer worden gespeeld. Tartuffe was in feite niet gericht op de godsdienst zelf doch op het misbruik daarvan. De bedrieger in het stuk (Tartuffe) maakt listig gebruik van de godsdienst om er zijn naïeve slachtoffer mee om de vinger te winden.

Tartuffe is anno 2018 nog steeds actueel. Huichelarij, schijnheiligheid, liegen en bedriegen zijn thema’s van alle dag. Dat daar een mooie komedie van te maken valt laat toneelgroep Graficus zien in dit lustrumjaar!

Regie: Aad van der Waal | Schrijver: Molière

RTV Apeldoorn was op de dag van de première van Tartuffe op bezoek. Het stuk over Graficus zie je vanaf 03.48:


 

Cast & crew

Orgon Gerard de Jong
Tartuffe André van Es
Elmire, Orgons vrouw Annette Schreuder
Dorine, de huishoudsterMargreet Verhoeff
Mariane, dochter van Orgon en ElmireAnnemieke Wassink
Damis, zoon van Orgon en Elmire Niels Heij
Madame Pernelle, Orgons moeder Isabel Oosterom
Valère, Mariane’s verloofde Joey Wagemans
Cléante, Orgons zwager Henk Rijke
Flipote, dienaar van Madame Pernelle Nynke Kunst
Monsieur Loyal, deurwaarder Eltjo Herder
Gezant van de koning Michael Zwaaf
RegieAad van der Waal
Regie-assistentieGabrie Boot
ProductieHenk Rijke, Gerard de Jong, Aad van der Waal, Gabrie Boot, Margreet Verhoeff
DecorAndré van Es en Gerard de Jong
LichtWilco Engelhard
GeluidEd Westhof
KledingGabrie Boot
PREltjo Herder