Tartuffe

Orgon heeft een nieuwe vriend gemaakt: de vrome Tartuffe. Tartuffe is zelfs zo’n goede vriend geworden dat Orgon hem in huis heeft genomen. Er is maar één iemand die dat ook een goed idee vindt: Orgons moeder Madame Pernelle is ook erg gecharmeerd van de  nieuwkomer. De rest van het huishouden vertrouwt de man niet en probeert wanhopig Orgon op andere ideeën te  brengen. Wanneer die echter besluit zijn dochter Mariane aan zijn nieuwe vriend uit te huwelijken, en daarmee haar verloving ongedaan maakt, is de maat vol. Zeker wanneer Tartuffe ook nog eens probeert Orgons vrouw Elmire te verleiden. Elmire, zoon Damis, zwager Cléante en huishoudster Dorine bedenken een plan. Maar kunnen zij op tegen de geslepen Tartuffe?

Tartuffe (Originele titel: Le Tartuffe ou l’Imposteur) is een komedie van Molière en werd op 12 mei 1664 opgevoerd in het theater van het Palais Royal te Parijs. Dit stuk behandelt reële onderwerpen die op zich nauwelijks amusant zijn maar nog steeds actueel: schijnheiligheid, hypocrisie (het allerbelangrijkste thema) en religie maar ook tirannie, egoïsme en seksisme. Molière levert in de eerste plaats gewaagde kritiek op de clerus en dan met name op de Compagnie du Saint-Sacrement, een geheime religieuze orde van “devoten” opgericht in 1627, waarvan ook koningin-moeder Anna van Oostenrijk lid was.

Regie: Aad van der Waal | Schrijver: Molière


Speellijst

 3 november  Gigant, Apeldoorn (première)
10 november Huis van Puck, Arnhem
24 november Spelderholt, Beekbergen
15 & 16 november Cafeetje van Marja, Apeldoorn

Cast & crew

Orgon  Gerard de Jong
Tartuffe  André van Es
Elmire, Orgons vrouw  Annet Schreuder
Dorine, de huishoudster Margreet Verhoeff
Mariane, dochter van Orgon en Elmire Annemieke Wassink
Damis, zoon van Orgon en Elmire  Niels Heij
Madame Pernelle, Orgons moeder  Isabel Oosterom
Valère, Mariane’s verloofde  Joey Wagemans
Cléante, Orgons zwager  Henk Rijke
Flipote, dienaar van Madame Pernelle  Ivonne Hesen
Monsieur Loyal, deurwaarder  Eltjo Herder
Dienaar van de koning  Michael Zwaaf
Regie Aad van der Waal
Productie Henk Rijke
Decor André van Es
Licht Wilco Engelhard
Geluid
Kleding  Gabrie Boot
Vormgeving affiche

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s